Mer än 1000 ord...

Mer än 1000 ord...
om mig och IKT-kursen 2012


torsdag 7 juni 2012

sök & kolla källan

Har läst Stefan Pålssons "Nya villkor" och funderar på hur Svensk-lärarna på min skola arbetar med detta... måste kolla upp det hela. Ska tipsa dem om mitt blogginlägg.

Först och främst gäller det att kunna söka "rätt". Här är tips jag hittat på KTH´s webb-bibliotek.

Bestäm dig först för VAD du ska söka efter, använd dig av rätt sökord (nyckelord).
Försök vara så konkret som möjligt i din sökning. Undvik "vad heter Finlands president idag?"
Välj hellre " Finlands president".... Använd gärna " "
Söker du på internet så checka av att sidan är skriven av en tillförlitlig källa... Utgå  inte från att informationen är vetenskapligt granskad. Vem som helst kan när som helst publicera vad som helst på nätet!! I URL-adressen stryker du de sista delarna av adressen tills du kommer till huvudsidan. Där kan du se vilka som står bakom informationen. Bedöm sedan deras trovärdighet.

När du skriver ett arbete, (t.ex.en rapport, en uppsats eller  en webbsida) använder du dig ibland av material som andra har skapat, (t.ex citat, bilder, diagram.) Glöm då inte att du då är skyldig att uppge upphovsman eller källa. Här hittar du bra tips på vad du bör ha med när du gör referenser.
Lunds universitets bibliotek
Använder du sig av andras material utan att uppge källan betraktas detta som stöld och är straffbart. Här är tre användbara länkar att använda dig av!
Kolla Källan (wikispaces)         Kolla Källan ( skolverket )     Pim skolutveckling

När du hittar material på nätet så spara alltid sidans URL i en mapp i "Favoriter" eller använd Delicious och skapa ett "taggmoln". Då blir det lätt som en plätt att skapa din referenslista när den tiden kommer!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar